Tuesday, August 18, 2009

Untuk berkongsi bersama

Sejak akhir-akhir ni berat badan aku makin hari makin "semangat". Semenjak Arissa dah besar ni agaknye, pergerakan agak kurang, makan pulak berselera sahaja. Nak berjogging atau bersenam sekarang ni pun keadaan persekitaran yang tidak menyakinkan kerana terpaksa membawa Arissa bersama.

Bayangkanla, dulu masa di Parit Raja berat badan aku paling berat pun 63kg untuk aku yg tinggi 165cm. maksudnya BMI aku adalah 23.1. bermaksud masih dalah lingkungan BMI yg ideal. Selepas aku berpindah ke Selayang, menemani Mr. Hubby menyambungkan pelajaran di UMKL, berat badan aku semakin hari semakin menaik sehingga pernah mencapai berat ke 80kg, itu pun dalam masa 5 bulan. Apabila berat badanku menaik begitu drastik, aku cuba mengamalkan diet yg rendah lemak, makan rebus2 aja. Dalam masa 3 bulan aku turun hampir 2kg. Huhuhuhhu..aku dah overweight.

Bila dah overweight, terasa pergerakan mula terbatas, dan lutut aku mula terasa sakit, terutama untuk duduk dan berdiri. Memula tu aku cuba control makan, makan cuma yg rebus2 aja dan aku juga ada mengambil slimming produk, tapi aku rasa tertekan, kerana bila aku ambil produk tu aturan pemakanannye pula agak ketat bg aku, kerana aku tidak boleh:
1) mengambil makanan 4 jam sebelum dan 4jam selepas mengambil produk tersebut ( aku stress sbb asyik kene tgk jam je)
2) aku terasa badanku lemah, maybe sbb takleh nak makan.
3)aku cepat menjadi marah dan sensitif kerana perut aku kosong dan aku LAPAR.
oleh kerana 3 faktor diatas, maka aku pun berhenti mengambil produk tersebut (aku cuma amik 10 hari je, ada balance 20 sachet kat umah aku lagi yg tak dimakan)

Episod baru bermula, semasa aku menyertai Karnival 1 Malaysia, aku telah berjumpa dengan Prof. Dr. Jay dr MSU. Perkenalan bermula apabila dia membeli tilam kekabu dan mula bertanya adakah kami inginkan healthy living style. Dan aku dgn pantasnya menjawab sudah tentu ya, kerana aku risaukan kesihatan Mr.Hubby kerana baru-baru ni dia telah diprescribe oleh doktor ubat hypertension a.k.a darah tinggi.

Prof Jay kata, utk kesihatan yg baik bermula dari makanan yg baik. Bnyk jugak la yg Prof Jay tu cerita pasal healty diet. Balik rumah aku cakap ngan hubby kita amik la pogram tu memandangkan hubby dulu pernah mengambilnya, mmg berkesan, tetapi terhenti setelah aku berhenti kerja.

Keesokkan harinya hubby jumpa lagi Prof Jay, dan prof Jay memberi sedikit penerangan yg padat, dan katanya produk ni bagus utk seisi keluarga dan dapat menggantikan makanan harian dan kita boleh mendapatkan suppliment dan income juga.

Mulai 6 ogos, aku telah mula mengambil produk ini utk 1 famili, yg bestnya, aku tidak pelu sibuk2 ke dapur utk memasak, penyediaannya pun cuma 3minit sahaja. pogram ini aku mengambil 2 hari sekali. utk sarapan dan dinner. Yang bestnye lunch aku leh makan cam biasa, tapi kene kurangkan.

Pada 12 ogos, berat badan aku turun 2kg, iaitu dari 78kg ke 76kg. Hari ni 18 ogos, berat badanku turun lagik, dari 76kg ke 75kg. heheheh yg ni lambat turun sbb last weekend aku melantak nasi dagang ngan nasi beriani...korang pun taukan berapa tingginye kalori nasi dangang ngan nasi beriani.

Dengan pogram ni tekanan darah hubby pun sudah kembali normal (120/90 atau 110/85) kalau dulunye (140/110) dan berat badannya pun sudah turun 2kg.

okla buat hari inii..
ada masa aku akan share lagi.

3 comments:

Dr Ezura said...

wah bagus!!tahniah!..produk apa tu?share laa...

~ yus ~ said...

yus tgk misah biasa jer, tak sangka berat pernah mencecah 80kg yer. Yus 70kg pun tak pernah walaupun masa peknen. Tapi betul juga, kena jaga pemakanan kalau nak terus sihat kan. Yus pun nak usaha diet ni, tp selalu tak menjadi..huhu

zino said...

semuga kembali ke berat badan unggul ...