Thursday, January 17, 2008

Diet...Diet..diet..

2-3 hari yg lepas ni ramai lak yg sms aku mintak resepi slimming soup la, slimming juice la,,,

penat tgn aku menekan button di hp...menaip resepi...heheheh..cam aku ni slimming consultant la plak...

So far dlm 2-3 minggu ni aku ada cuba kat hubby..so far dah turun lebih kurang 3kg dlm masa ni...itu pun bnyk gak yg aku skipkan..heheh...

oklah... ni resepi soup diet tu...

1 biji bawang besar potong dadu
3 ulas bawang putih potong dadu
1cm halia dicincang halus
1 keping dada ayam yg di buang kulit dan lemak potong dadu ( kalau x mo ayam leh guna fish cake ke fish ball ke)
1 btg carrot potong dadu
1 bj tomato potong dadu
1 btg saleri potong dadu
1/4 biji capcicum
3 keping kubis potong dadu
*kalu nak letak sup bunjut pun boleh juga, atau pun lada sulah atau lada hitam

cara2 memasak:
renihkan bawang besar, bawang putih, halia dan ayam didalam air sebnyk lebih kurang 2-3 gelas air, renihkan sehingga ayam empuk.
Selepas itu masukkan carrot, dan lain2 bahan..tambahkan garam secukup rasa.


slimming soup;
1/2 batang carrot (yg saiz besar..kalau kecik 1 biji ler)
1 biji epal hijau
1 biji oren
1/2 batang saleri

cara2nya blend semua bhn2 dgn air sbnyk 750ml.


p/s: kalau nak turunkan bdn makan ler sup diet ni + ikan or ayam bakar + nasi 1 cawan selama 1 bln..kemungkinan dapt turun kan berat badan 4-6kg. sukatan ini utk lunch dan dinner. in between lunch and dinner ni minum la slimming juice. (kalau breakfast makan roti 1-2 keping + susu segar or kopi kurang manis)

2 comments:

d.O.n.A.t said...

kan best kalo balik keje ada org tolong masak menu diet tu.. kena masak sendiri tu yg jd malas nk bt.. hehe.. abg ada akak leh tlg masak.. hari tu dah bt bihun sup.. guna sayur aje.. jd ala-ala bihun sup cina je.. tp bole la makan..

Anonymous said...

Donat,
ala senang je nak buat...bukannya susah...sumenya rebus je.bukannya nak kene perah2 santan.kalau nak buat ayam grill tu, marinate la utk stok 2-3 hari...kalau kat opis ada microwave lagi senang..leh masuk je dlm tu. kalau sayur lak potong siap2 masuk dlm tupperware nak masak amik je..cuma tomato tu je bila nk masak baru potong..